Waarom

Dit maakt ons anders

Interculturele communicatie als speerpunt

Kleurrijke inzet en interculturele communicatie

Interculturele communicatie als speerpunt
Vanuit YAopMaat, met een kleurrijke team, zetten wij ons volop in voor interculturele communicatie. Hiervoor werken wij met een methodiek van diversiteit en ontwikkelen wij deze aanpak voortdurend verder. Zo willen we samen met onze cliënten werken aan een prettige samenleving, voor een ieder die gedwongen is of er voor heeft gekozen heeft om hier te komen wonen, en baat heeft bij een volwaardige plek in de samenleving. Hiermee leveren wij als maatschappelijke organisatie actief onze bijdrage door opvang, begeleiding, hulpverlening, het vergroten van participatie en solidariteit van onze cliënten in de samenleving. Respect voor elkaar en wederzijdse tolerantie zijn hierbij essentieel. Aan het handelen van onze inzet ligt de gelijkwaardigheid van mensen ten grondslag.

Waardering voor verschillen
Mensen zijn gelijkwaardig, gelijk voor de wet, maar verre van identiek. Wanneer ze hun talenten en capaciteiten kunnen ontplooien, ontstaat een gedifferentieerde, veelvormige samenleving. Onze inzet is, vanuit deze situatie, een totale sociale samenhang te vormen, deze te behouden en te onderhouden. YAopMaat waardeert deze verschillen positief.

Diversiteit en ongelijkheid
Essentieel acht YAopMaat het onderscheid tussen enerzijds “scheppende” culturele diversiteit en anderzijds “remmende” maatschappelijke ongelijkheid in de vorm van ongelijke levenskansen en sociaal-economische verschillen. Deze maatschappelijke ongelijkheid overwoekert en vertekent de natuurlijke verschillen tussen mensen. Het belemmert daarmee ook de persoonlijke en maatschappelijke creativiteit. Vanuit YAopMaat werken we graag samen met gelijkgestemde maatschappelijke organisaties, die hun inzet vanuit solidariteit hebben gekozen en het aanbod hebben afgestemd op individuen en groepen in een veelkleurige samenleving. Daarbij horen taal- en beroepsonderwijs, hulpverlening, huisvesting, werk en zo nodig toegesneden zorgvoorzieningen.
YAopMaat zet in gelijkwaardigheid
Voor ons is het bevorderen van gelijke kansen niet het enige dat telt. Door toeval en verschillen in startpositie, kunnen onverdedigbare verschillen en uitkomsten ontstaan. YAopMaat streeft daarom met zijn aanpak naar gelijkwaardigheid van uitkomsten, niet naar gelijkschakeling of eenvormigheid. We werken volop aan de emancipatie en de ontplooiing van onze cliënten tot zelfstandige burgers. Hieraan kan gewerkt worden door een geïntegreerde methodiek, waarbij gekeken wordt wat kan en wat noodzakelijk is. Onze organisatiemedewerkers zijn hierin voortdurend actief en personen dienen zelf actief betrokken bij te dragen aan het ontwikkelen en uitvoeren van onze aanpak. Wij zijn een lerende organisatie en zetten ons in om verdere expertise te ontwikkelen. 

Persoonlijk en met aandacht
Er is een enorme behoefte aan een luisterend oor in de samenleving. Ouders hebben geen tijd meer voor hun kinderen, we hebben nauwelijks tijd voor mantelzorg. Dit is geen bewuste opzet, maar het effect van hoe wij met elkaar leven en werken. YAopMaat is er om deze behoefte aan te vullen met professionele zorg en persoonlijke aandacht. Voor het leveren van onze zorg op maat werken we intensief samen met de betrokken gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren en andere samenwerkingspartners. Bij de uitvoering van onze taken doen we een beroep op de Jeugdwet, de Wet langdurige zorg (Wlz), WMO en Zorgverzekeringswet. 

Kernwaarden
Share by: